logo Evert van der Veen, kwartiermaker
Themafoto

Met niets beginnen sport

Omschrijving

Sport en homoseksualiteit staan vaak op gespannen voet. Een profvoetballer kan zijn homoseksualiteit nog steeds maar beter verborgen houden. Gelukkig zijn er wereldwijd organisaties die de acceptatie van homoseksualiteit in de sport bevorderen. Ze stimuleren grote sportevenementen waar seksuele diversiteit centraal staat. Steden kunnen een bid indienen als zij zo'n evenement willen organiseren. Mijn stad dient een bid in voor de EuroGames, het Europese homosportevenement.

Kwartier maken

Ik ben één van de vier gangmakers die vanuit eigen motivatie besluiten om een gok te wagen. De EuroGames zijn een kans om de zichtbaarheid van homoseksualiteit in onze stad te verhogen. Met veel verbeelding maar vrijwel zonder middelen, brengen we een bid uit. Na acceptatie van de bid starten de voorbereidingen. Onder hoge druk: we hebben minder dan twee jaar de tijd. Het vereist intensieve samenwerking, creativiteit en doorzettingsvermogen. We leren van de organisatoren van vorige Games. Met de hulp van zeshonderd gemotiveerde vrijwilligers en van professionele organisaties die in natura sponsoren houden we de kosten beperkt tot een half miljoen euro. Dat bedrag halen we bij sponsoren, fondsen en deelnemers op.

Resultaat

Een professioneel evenement met tien sporttoernooien en een uitgebreid cultureel programma. Hooggewaardeerd door de drieduizend sporters en twintigduizend bezoekers. Met groot draagvlak en een sluitende begroting. Geheel georganiseerd door vrijwilligers. Onze grootste fan, de burgemeester, krijgt bij de sluitingsceremonie een staande ovatie.