logo Evert van der Veen, kwartiermaker
Themafoto

Opnieuw beginnen gezondheidszorg

Omschrijving

GGD'en bieden gratis soa screening onder hoogrisicogroepen (etnische minderheden, mannen die seks hebben met mannen, prostituees en druggebruikers). Het geld daarvoor krijgen ze - onder strikte voorwaarden - van de rijksoverheid. De soa polikliniek in deze grote stad is van oudsher onderdeel van het grote stadsziekenhuis. Steeds weer blijkt het ziekenhuis niet aan alle voorwaarden van de Rijksregeling te kunnen voldoen.

Kwartier maken

Als kersvers hoofd van de GGD afdeling kijk ik met frisse blik rond bij soa poliklinieken in het land. Ik constateer dat klinieken die niet in het ziekenhuis, maar bij de GGD zijn ondergebracht, de hoogrisicogroepen beter bereiken. Ik stel daarom voor de kliniek over te nemen. Na instemming van directie en management van beide instellingen start ik het overnameproces. Dat neemt ruim een jaar in beslag. Met experts ontwikkel ik intussen de nieuwe polikliniek.

Resultaat

Met personeel en expertise afkomstig van het ziekenhuis opent de GGD de eigen soa polikliniek. Vanaf dan blijven we vernieuwen. Bijvoorbeeld met selectie aan de voordeur, integratie van preventie en zorg, integratie van soa- en seksualiteitshulpverlening, partnerwaarschuwing, testen op locatie en online testen. We bereiken steeds meer mensen uit hoogrisicogroepen en het aantal gevonden soa neemt toe.